19 Gru

Bożonarodzeniowe spotkanie Polonii niemieckiej

19 grudnia 2016 | Autor: |

17 grudnia w Berlinie odbyło się spotkanie bożonarodzeniowe Polonii niemieckiej, zorganizowane przez Konsula Generalnego RP w Berlinie Marcina Jakubowskiego oraz Polską Radę Związek Krajowy, partnera Fundacji im. Reja w projekcie „Język polski w Niemczech – tożsamość, konsolidacja, perspektywa”.

Podczas spotkania Urszula Majcher-Legawiec, prezes Fundacji im. Reja, zaprezentowała publikację „Polak potrafi! O wielkich Polakach w Polsce i na świecie”, przygotowaną dzięki współfinansowaniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Podręcznik trafi do szkół polonijnych w Niemczech i innych krajach.

Wszyscy zainteresowani mogą korzystać z darmowej wersji podręcznika online dostępnej na stronie www.fundacjareja.eu.

Spotkanie w Niemczech było okazją do przekazania podręczników Konsulowi Generalnemu RP oraz posłance Joannie Fabisiak, która w przeszłości także zajmowała się nauczaniem języka polskiego. Podręcznik zainspirował zebranych do dyskusji na temat listy prezentowanych w nim sylwetek znanych Polek i Polaków, z której wynikało, że wszyscy czekają teraz na drugi tom i następne 25 sylwetek.

Czekamy na Państwa propozycje – proszę pisać na adres lubieto@fundacjareja.eu. Głosy krytyki, uwagi i komentarze na temat niedoskonałości podręcznika prosimy kierować na adres niktniejestdoskonaly@fundacjareja.eu.

Spotkanie w Berlinie było także okazją do podziękowania partnerom w projekcie „Polak potrafi! O wielkich Polakach w Polsce i na świecie”, Annie Zinserling z Federalnego Związku Nauczycieli Języka Polskiego w Niemczech oraz Małgorzacie Tuszyńskiej z Polskiej Rady Związek Krajowy, za współpracę przy realizacji projektu.