25 Lis

KIKUS digital – interaktywny program do nauki języków

25 listopada 2018 | Autor: |

Czym jest KIKUS digital?

KIKUS digital to interaktywny program do nauki języków, przeznaczony dla uczniów w wieku przed- i wczesnoszkolnym. W podstawowej wersji programu znalazł się język niemiecki, angielski i hiszpański, w pełnej – oprócz trzech wymienionych – arabski, słowacki, czeski, turecki, xhosa i od niedawna polski. Interaktywny program wspiera uczniów w akwizycji języka drugiego (np. języka polskiego jako drugiego), dzieciom wielojęzycznym pomaga w rozwijaniu języka ojczystego (język polski jako odziedziczony), a wszystkim chętnym ułatwia naukę języka obcego lub języka sąsiada (język polski i niemiecki). Kombinacje różnych gier edukacyjnych oraz zindywidualizowany „obszar wyobraźni”, składają się na bogatą mozaikę treści, które można przyswajać w pojedynkę, w grupie, w przedszkolu, szkole lub na kursach językowych. W latach 2012-2017 z podstawowej wersji KIKUS skorzystało ponad 16 000 zainteresowanych. W 2017 roku Centrum Dziecięcej Wielojęzyczności (Zentrum für kindliche Mehrsprachigkeit e.V.) umieściło KIKUS digital na swojej stronie internetowej i od tej pory stale dodaje do programu nowe funkcje i nowe wersje językowe. Wersja polska dostępna jest od 2018 roku, wzbogacając ofertę nauki języka polskiego w Niemczech i niemieckiego w Polsce. Opracowano ją we współpracy z Kolegium Języka i Kultury Polskiej, partnerem projektu była Fundacja Wspierania Kultury i Języka Polskiego im. Mikołaja Reja, a finansowego wsparcia udzieliła Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej.

KIKUS DIGITAL