Kraków – czytanie miasta

Stan: zrealizowany

Projekt „Kraków – czytanie miasta” jest propozycją realizacji programu Narodowego Centrum Kultury „Polsko-Ukraińska Wymiana Młodzieży 2016”. W realizację zadania włączyli się partnerzy Fundacji im. Mikołaja Reja, Wschodnioeuropejski Instytut Psychologii i Fundacja im. Księdza Siemaszki.

Od 18 do 26 września 40-osobowa grupa młodzieży z Polski i Ukrainy wspólnie odkrywała Kraków i okolice, poznawała polską i ukraińską kulturę i sztukę, uczyła się i bawiła.

„Kraków – czytanie miasta” to oryginalna propozycja poznania historii i kultury Krakowa w kontekście dziejów Polski. Integralną częścią programu był minikurs językowy, który pozwolił uczestnikom na zapoznanie się z podstawami języka obu partnerów.

Nazwa programu wyraża przekonanie, że miasto (w tym przypadku Kraków) jest pewnego rodzaju tekstem, który odbiorca wyposażony w odpowiednie narzędzia może „czytać” – tzn. analizować i interpretować – a w ten sposób poznawać dzieje, kulturę i język jego mieszkańców.

Wychodząc z takiego założenia Fundacja im. M. Reja zaproponowała uczestnikom program oparty przede wszystkim o różne techniki twórczej pracy w grupie: warsztaty, prezentacje, różnorodne działania twórcze (fotografia, film, rysunek, pisanie), zwiedzanie, tandem językowy, gra miejska.

Uczestnicy projektu, młodzi Ukraińcy i Polacy, przez 9 dni pracowali w 4 grupach warsztatowych: fotograficznej, plastycznej, filmowej i literackiej. Każda z grup poznała Kraków nieco inaczej, zgodnie ze swoimi zainteresowaniami i uzdolnieniami. Działania twórcze młodzieży były dla niej również okazją do poznania rówieśników z sąsiedniego kraju.

Przejdź do fotogalerii lub obejrzyj wideo.

Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Polsko-Ukraińska Wymiana Młodzieży.

logo-fb