10 Gru

„Otwarty Kraków 4” – Wzajemne zrozumienie, szacunek, edukacja.

10 grudnia 2019 | Autor: |

W poniedziałek 9 grudnia 2019 w Sali Obrad Rady Miasta Krakowa odbyła się konferencja „Otwarty Kraków 4” – Wzajemne zrozumienie, szacunek, edukacja. Była to już kolejna konferencja z cyklu spotkań poświęconych tematom związanym z edukacją uczniów z doświadczeniem migracji. W konferencji wzięło udział ponad 100 uczestników – nauczycieli, pedagogów i asystentów międzykulturowych.

Podczas konferencji podsumowano dwa duże projekty zrealizowane w ostatnim roku: międzynarodowy program MURAL – realizowany w Krakowie przez British Council i Urząd Miasta Krakowa oraz projekt Fundacji im. Mikołaja Reja „W polskiej szkole wielokulturowej – wsparcie kompetencji kadry pedagogicznej” współfinansowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej w ramach zadania publicznego „Wspieranie inicjatyw edukacyjnych w szkolnym środowisku wielokulturowym”.

Uczestnikom programu MURAL wręczono statuetki Liderów Edukacji Wielokulturowej (LEW) oraz dyplomy Liderów Innowacji Społecznych (LIS) dla szkół i instytucji, które reprezentowali.

Podczas konferencji zainaugurowano także Akademię Asystentów Międzykulturowych – 5-dniowe szkolenie dla osób, które są zainteresowane pracą w charakterze asystenta międzykulturowego w krakowskich szkołach. Szkolenie potrwa do 13 grudnia i weźmie w nim udział 27 osób.

PROGRAM KONFERENCJI