08 Gru

Pakiet edukacyjny „Gwiazdka z nieba”

08 grudnia 2017 | Autor: |

Fundacja im. Mikołaja Reja, jako Partner projektu poleca pakiet edukacyjny „Gwiazdka z nieba”, który adresowany jest do dzieci dwujęzycznych w wieku od 1 do 3 lat, rozpoczynających swoją pierwszą przygodę z językiem polskim  w warunkach domowych w otoczeniu obcokulturowym i obcojęzycznym.

Proces uczenia się języka polskiego dzieci dwujęzycznych przebiega w tych warunkach inaczej niż u ich rówieśników mieszkających i uczących się języka ojczystego w Polsce. Przyswajanie języka polskiego przez dzieci przebywające poza granicami Polski jest też o wiele bardziej skomplikowane. Wymaga ono w pierwszej kolejności zdeklarowania się przynajmniej jednej osoby: rodzica, jednego z dziadków lub opiekunów, do konsekwentnego komunikowania  się z dzieckiem wyłącznie w języku polskim, a następnie – w kolejnych etapach rozwoju  (lata 4+) – zapewnienia dziecku możliwości systematycznego poznawania i pogłębiania całego systemu języka.

Zobacz Pakiet edukacyjny „Gwiazdka z niebia!