„Pomysł – działanie – rezultat”

W dniach 16–21 maja w Krakowie odbyła się wizyta studyjna organizowana przez Fundację Wspierania Kultury i Języka Polskiego im. Mikołaja Reja we współpracy z organizacją pozarządową PROMOLOD (Czerkasy, Ukraina) w ramach projektu „POMYSŁ – DZIAŁANIE – REZULTAT”.

Celem wizyty była wymiana doświadczeń w zakresie realizacji projektów obywatelskich oraz wymiana kulturowa pomiędzy młodzieżą z Czerkasów, a przedstawicielami polskich organizacji pozarządowych.

W trakcie pobytu uczestnicy zobaczyli, jak jest zorganizowane życie kulturowe i obywatelskie w Krakowie, spotkali się z przedstawicielami organizacji pozarządowych, młodymi przedsiębiorcami, politykami, artystami i innymi ciekawymi ludźmi.

Na spotkaniu podsumowującym pobyt grupy w Krakowie goście podzielili się swoimi wrażeniami i inspiracjami, które wykorzystają podczas realizacji własnych projektów.

01

Jewhenija Marczuk (projekt „Muzyczne Imprezy Ukrainy”, ukr. „Музичні імпрези України”):

Podróż zrobiła na mnie niesamowite wrażenie! Zwłaszcza koncentracja imprez i spotkań. Największe wrażenie na mnie zrobiło piękno Starego Miasta, zabytki architektury, dobre połączenie nowoczesnego i zabytkowego transportu publicznego oraz to, że tak po prostu można było się spotkać z radnym miasta Krakowa, no i oczywiście „Dama z gronostajem” Leonarda da Vinci, a także przyroda i domy miasteczka Skawina.

02

Nowe znajomości z polskimi artystami były bardzo inspirujące. Pojawiły się pomysły na zorganizowanie dodatkowych wydarzeń w ramach Festiwalu „Muzyczne Imprezy Ukrainy” w Czerkasach. Aby zrobić to jak najlepiej należy dokonać wielu zmian w świadomości słuchaczy, wykonawców i kompozytorów. Przede wszystkim aktywnie promować projekt ustawy o sponsoringu.

03

Szczególnie spodobało mi się to, że młodzież bardzo aktywnie uczestniczy w życiu swojego miasta i kraju; że uczniowie i studenci szkół muzycznych Krakowa są bardzo zaangażowani w to, co robią, że młodzi kompozytorzy są bardzo śmiali, jeśli chodzi o dobór swoich środków wyrazu.

To, co chciałabym zapożyczyć dla Czerkas: dobrze by było, gdyby powstało więcej miejsc, wspólnej przestrzeni zarówno dla artystów, jak i dla mieszkańców miasta: galerie wystawowe, sale muzyczne; gdyby pojawiły się ścieżki rowerowe.

Krótki opis projektu: Festiwal ukraińskiej muzyki akademickiej od baroku do współczesności. Ma na celu popularyzację ukraińskiej muzyki klasycznej, zaprezentowanie szerszej publiczności nazwiska kompozytorów ukraińskich, w tym współczesnych, aby stworzyć dla młodych wykonawców i kompozytorów możliwość pokazania swojej twórczości.

Anna Tarapata, (projekt „Droga do nowej siebie”, ukr. проект „Шлях до нової себе” ):

Chciałabym podziękować jurorom konkursu „POMYSŁ – DZIAŁANIE – REZULTAT” i organizatorom naszego wspaniałego wyjazdu: Daszę i Iwanu Podolan, Fundacji Wspierania Kultury i Języka Polskiego im. Mikołaja Reja i Aleksandrze Bratczuk!

04

Dla mnie ten wyjazd miał wyjątkowe znaczenie, ponieważ wszystkie spotkania dotyczące realizacji mojego projektu jeszcze bardziej zachęciły mnie do działania, do angażowania ludzi, którzy nie są obojętni na przemoc wobec kobiet.

Rozmowa z Panią Beatą Zadumińską i Panią Anną Lipowską (psycholożkami pracującymi w zakresie rehabilitacji ofiar przemocy, z przesiedleńcami i uchodźcami z różnych państw) pomogła mi znaleźć właściwe narzędzie metodologiczne dla organizacji działań rehabilitacyjnych i treningów w Czerkasach.

05

Spotkanie z przedstawicielkami Centrum Praw Kobiet (Warszawa) pomogło zrozumieć, że wybrałam właściwą drogę, a praca mojego zespołu zmierza w tym samym kierunku, co i organizacje tego typu w Polsce. Okazało się, że ćwiczenia z technik samoobrony są dla nich czymś nowym, a więc miałam możliwość podzielić się własnym doświadczeniem. Ponadto dużo pozytywnych emocji wywołały spotkania z aktywną młodzieżą, mieszkającą w Krakowie.

06

Krótki opis projektu: projekt poświęcony jest kwestiom rehabilitacji kobiet, które przeżyły trudne sytuacje życiowe lub były ofiarami przemocy. Autorka projektu to mistrzyni sportu i 14-krotna mistrzyni Ukrainy w sztukach walki, aktywnie prowadzi zajęcia dla kobiet. W ramach projektu oprócz terapii sportowej z kobietami będzie pracował psycholog, psychoterapeuta i prawnik oraz profesjonalny fotograf, który będzie starał się pomóc kobietom przewrócić pewność siebie, poczucie kobiecości i piękna.

Denys Andruszczenko (projekt „Wspólne kolacje”, ukr. „Спільні вечері”):

07

Mimo że wyjazd nie przyniósł bezpośredniej korzyści dla mojej inicjatywy dotyczącej organizacją wspólnych kolacji, jednak zainspirował mnie do nowych pomysłów i projektów społecznych, biznesowych, kulturowych i edukacyjnych. Myślę że następnym razem warto byłoby zorganizować kilka prezentacji projektów grupy z Czerkas w Polsce przed nową widownią, co pozwoliłoby mi poćwiczyć wystąpienia publiczne, nawiązać nowe kontakty i w ogóle byłoby korzystne dla uczestników wyjazdu.

08

Bardzo się cieszę, że poznałem nowych przyjaciół z Ambasady Krakowian. Promieniują natchnieniem i pragnieniem robienia ważnych rzeczy dla społeczeństwa, i dobrze im idzie.

Krótki opis projektu: projekt ma na celu zmobilizowanie społeczności lokalnej, mianowicie mieszkańców wielopiętrowego budynku. W ramach projektu mieszkańcy bloku zostaną zaproszeni do zorganizowania wspólnej uroczystej kolacji na dziedzińcu domu, do przygotowania przestrzeni dla tego spotkania, do budowania przyjaznych stosunków sąsiedzkich. Następnym krokiem będzie wspólne rozwiązywanie problemów. Planowano również przenieść ten format na inne dzielnice miasta, jeśli wspólnoty będą tym zainteresowane.

Olena Żelezniak (projekt „Platforma dla oratorów”, ukr. „Ораторська платформа” ):

Miła atmosfera rozwoju i odkryć oraz spotkania z bardzo ciekawymi ludźmi – to są główne wrażenia z podróży do Krakowa. Radny miasta Krakowa Łukasz Słoniowski znajduje czas, aby wziąć udział w uczniowskich debatach. Dzięki temu obecni uczniowie zostają aktywnymi i świadomymi obywatelami, którzy w przyszłości mogą wywierać wpływ na rozwój miasta. Mogą również zostać posłami, broniącymi interesów społeczności. Ponadto Pan Łukasz podzielił się metodą oceny występów, której będziemy używać na naszych zajęciach.

09

Spotkanie z wykładowczynią kursu retoryki na studiach podyplomowych Uniwersytetu Jagiellońskiego pomogło odkryć nowe formy organizacyjne pracy i usystematyzować teoretyczne podejście do szkolenia uczestników projektu.

Podobała mi się tradycja krakowska polegająca na organizacji małych kameralnych imprez tematycznych, gdzie nie ma tłumów i jest przyjazna atmosfera dla komunikacji. Bardzo podoba się pomysł organizacji Festiwalu Księgarni, któremu towarzyszą równe imprezy muzyczne i literackie. Zrozumiałam, że brakuje w Czerkasach dostępu do wspólnej przestrzeni publicznej (coworking itp.).

Chcę podziękować Fundacji Wspierania Kultury i Języka Polskiego im. Mikołaja Reja za serdeczną gościnę i bardzo cenne doświadczenie i organizacji „Promolod” (ukr. Промолоді), za organizację bardzo ważnego i niezbędnego projektu.

10

Krótki opis projektu: projekt ma na celu rozwijanie umiejętności wystąpień publicznych wśród aktywnej młodzieży miasta Czerkasy. Zajęcia będą się odbywać co tydzień, uczestnicy będą ćwiczyć sposoby przeprowadzania różnych rodzajów dyskusji, prezentacji i wystąpień. Zaplanowano organizację warsztatów z udziałem znanych aktorów, co pomoże uzyskać wiedzę praktyczną.

Anastasja Moskowa, Travel fest #sisidoma

Wrażenia z podróży są bardzo pozytywne. Bardzo ważne, że wszyscy mieliśmy możliwość pojechać do sąsiedniego kraju, aby zapoznać się z doświadczeniem innych, poznać rożne ciekawe projekty i pomysły i, oczywiście, podzielić się swoimi.

11

Zaprosiłem nowych przyjaciół z Polski na wydarzenia organizowane w ramach naszego projektu lub po prostu w odwiedziny. Wymieniliśmy kontakty. Festiwal może zyskać walor międzynarodowy, z czego bardzo się cieszę.

Wszyscy, z którymi miałam szczęście spotkać się podczas wyjazdu, zrobili na mnie ogromne wrażenie i zmusili do refleksji nad samą sobą. Niesamowitym okazało się to, że najlepszymi okazały się spontaniczne spotkania z ludźmi. Na przykład, w hostelu, gdzie mieszkaliśmy, poznałam Gosię. Okazało się, że bardzo intensywnie podróżuje. Opowiedziała mi o tym, że w Krakowie są duże festiwale podróżnicze i jakie ciekawe miejsca w Polsce warto zwiedzić. Oczywiście nie mogłam nie zaprosić jej na Ukrainę.

Bardzo spodobał mi się pomysł na coworking Ambasady Krakowian. Serdecznie dziękuję organizatorom za ich pracę i wysiłek.

12

Krótki opis projektu: celem projektu jest popularyzacja niezależnego podróżowania i prowadzenia aktywnego trybu życia. 1- lub 2-dniowy festiwal zgromadzi doświadczonych turystów z Czerkasów i zaproszonych gości, którzy będą dzielić się swoimi doświadczeniami z różnych wypraw. Na festiwalu będzie okazja znaleźć towarzystwo dla przyszłych podróży, zapoznać się z działalnością klubów turystycznych miasta Czerkasy, które są obecnie dość zamkniętym środowiskiem oraz kupić sprzęt turystyczny.

Jurij Romanow, projekt „Hi-teens”:

Dziękuję organizatorom za pomoc w wymianie doświadczeń i informacji.

13

Krótki opis projektu: kurs on-line poświęcony podstawom technologii IT dla nastolatków (14-18 lat). Kurs jest wyjątkowy, ponieważ jest dedykowany nastolatkom i ma na celu pomóc młodym ludziom w poruszaniu się w świecie technologii informatycznych i wybraniu, co chcą robić w przyszłości. Nauczycielami też jest młodzież (uczniowie starszej szkoły), którzy mają już doświadczenie w programowaniu.

Z nowym doświadczeniem i potężną rezerwą energii uczestnicy wrócili do Czerkasów, gdzie rozpoczyna się kolejna, najbardziej aktywna faza – realizacja projektów. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć ze spotkania podsumowującego: