06 Gru

Projekt „W polskiej szkole” dobiega końca

06 grudnia 2017 | Autor: |

Na stronie Fundacji im. Mikołaja Reja można już pobrać pierwsze materiały przygotowane w ramach projektu „W polskiej szkole”. Projekt jest współfinansowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej. Wkrótce zamieścimy kolejne części.

W ramach projektu w Krakowie odbył się cykl szkoleń dla dyrektorów, nauczycieli i pedagogów szkół, w których uczą się dzieci z doświadczeniem migracyjnym. W warsztatach wzięło udział ponad 200 osób zainteresowanych podnoszeniem kwalifikacji w zakresie pracy nauczania języka polskiego jako drugiego i obcego w polskich szkołach. Jednym z głównych celów projektu było przygotowanie materiałów wspomagających nauczycieli w pracy z uczniami w oddziałach przygotowawczych w pierwszym etapie edukacyjnym w zakresie nauczania języka polskiego jako języka edukacji szkolnej. Autorkami materiałów są Małgorzata Pamuła-Behrens i Marta Szymańska z Centrum Badań nad Edukacją i Integracją Migrantów Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie. Materiały będą dostępne na stronie Fundacji Reja do nieodpłatnego pobierania.

Zobacz materiały