27 Lis

Promocja podręcznika „Polak potrafi!” na Ukrainie, w Czechach i Irlandii

27 listopada 2016 | Autor: |

W ostatnich dniach przedstawiciele Fundacji im. Mikołaja Reja zaprezentowali podczas zagranicznych wydarzeń podręcznik do nauki języka polskiego jako obcego „Polak potrafi! O wielkich Polakach w Polsce i na świecie”.

W Kijowie w wydarzeniu wzięło udział 280 osób, promocja odbyła się w ramach międzynarodowej konferencji Міжнародна науково-практична конференція „Вища освіта України”, w dniach 24-26 listopada.

Program 5. telewizji ukraińskiej przygotował na podstawie spotkania promocyjnego audycję – emisja wkrótce.

24 listopada w Czechach w Katedrze Slawistyki Uniwersytetu Ostrawskiego odbyło się kolejne spotkanie promujące projekt „Polak potrafi!”. Wzięli w nim udział studenci pierwszego roku polonistyki. W trakcie spotkania odbyła się interesująca dyskusja na temat wyboru 25 sylwetek zaprezentowanych w projekcie.

Studenci mieli także okazję zapoznać się z przykładowymi fragmentami lekcji o Adamie Mickiewiczu i Czesławie Miłoszu przygotowanych w ramach projektu.

25 i 26 listopada gościliśmy również w Dublinie. W piątek odbyło się spotkanie promocyjne w Trinity College. W spotkaniu uczestniczyli m. in. przedstawiciele polskich instytucji i organizacji kulturalnych, nauczyciele uczący w polskich szkołach w Irlandii, a także konsul Katarzyna Kasperkiewicz z ambasady w Dublinie.

Projekt „Polak potrafi!” wzbudził duże zainteresowanie i został bardzo pozytywnie oceniony przez uczestników spotkania. Mamy nadzieję, że z naszego podręcznika będą korzystać uczący się polskiego w Irlandii.

W sobotę odwiedziliśmy Szkolny Punkt Konsultacyjny w Dublinie. Zaprezentowaliśmy książkę „Polak potrafi!” nauczycielom i uczniom licealnym.