03 Sie

Spotkanie eksperckie w IBE: rozwój polityki publicznej w zakresie kształcenia cudzoziemców w Polsce

03 sierpnia 2018 | Autor: |

12 lipca 2018 r. Fundacja im. Mikołaja Reja uczestniczyła w spotkaniu eksperckim zorganizowanym przez Instytut Badań Edukacyjnych. Tematem spotkania był rozwój polityki publicznej w zakresie kształcenia cudzoziemców w Polsce.

Spotkanie miało charakter ekspercki i wzięli w nim udział reprezentanci kilkunastu instytucji publicznych i organizacji pozarządowych, zaangażowanych we wsparcie kształcenia cudzoziemców. Punktem wyjścia dyskusji była prezentacja wstępnej diagnozy polityki publicznej w zakresie szeroko pojętej edukacji migrantów.

Rozmawiano o prawnie uregulowanych rozwiązaniach, m.in. dodatkowym wsparciu w nauce języka polskiego, dopasowaniu arkuszy egzaminacyjnych dla uczniów niewładających biegle językiem polskim, a także różnego rodzaju ułatwieniach organizacyjnych. Wśród obszarów, które wymagają monitoringu i podjęcia działań, wymieniono m.in. brak wypracowanej oferty diagnozy i wsparcia psychologiczno-pedagogicznego dla uczniów cudzoziemskich oraz brak całościowej oferty wsparcia ich rodziców. Jako problem zidentyfikowano także brak dobrze opracowanych informacji dla rodziców o polskim systemie edukacji, charakterze szkolnictwa w Polsce oraz prawach i obowiązkach uczniów i ich opiekunów. Powoduje to pewne trudności w kontakcie między administracji szkół a opiekunami już na etapie zapisu do danej szkoły.

Projekt Sirius 2.0 będzie realizowany w Polsce zgodnie z formułą “okrągłego stołu”, która sprzyja włączeniu do dyskusji nie tylko decydentów czy edukatorów, ale także samych migrantów. Pierwszy etap projektu to próba zidentyfikowania najważniejszych problemów i aspektów kształcenia cudzoziemców w naszym kraju. W rezultacie powstanie dokument, który będzie podstawą do dalszych działań i pracy nad koniecznymi rozwiązaniami praktycznymi i propozycjami reform.

Było to pierwsze z czterech tego typu spotkań zaplanowanych na lata 2018-2022.

Więcej informacji