02 Sie

Wizyta studyjna gości z Ukrainy

02 sierpnia 2017 | Autor: |

W dniach 22-24 czerwca 2017 roku miała miejsce w Krakowie druga wizyta studyjna grupy młodych aktywnych ludzi z Czerkas. Wizyta odbyła się ramach realizacji projektu „IDEA – DZIAŁANIE – REZULTAT”, organizowanego przez organizację pozarządową PROMOLOD (Czerkasy, Ukraina) we współpracy z Fundacją Wspierania Kultury i Języka Polskiego im. Mikołaja Reja (Kraków, Polska) .

W tym roku w wizycie studyjnej wzięli udział autorzy następujących projektów:

Witalij Pitwało – Parkingi rowerowe z zamkiem elektronicznym w Czerkasach (opracowanie, wykonanie i montaż próbnego miejsca parkingowego, współpraca w tym zakresie z urzędem miasta).

Serhij Hannycki – Klub debatowy w Czerkasach (organizacja i przeprowadzenie turnieju debatowego wśród uczniów starszych klas szkół średnich (odpowiednik polskich klas licealnych)).

Anna Komkina – Studio Elementarnego Muzykowania dla dzieci (organizacja warsztatów dla dzieci i rodziców z wykorzystaniem różnych prostych instrumentów muzycznych).

Lidia Krysztop – Inicjatywa ekologiczna – Korzystaj – Segreguj – Utylizuj (przeprowadzenie wykładów dla uczniów szkół mających na celu kształtowanie świadomości ekologicznej i segregacji śmieci, umieszczenie kontenerów do segregacji śmieci w różnych miejscach w mieście, nawiązanie współpracy z odpowiednimi podmiotami w zakresie tworzenia z plastiku elementów designu miejskiego).

Natalia Korol – Rodzinny interakcyjny program „Proste odpowiedzi na skomplikowane pytania” (przeprowadzenie cyklu bezpłatnych warsztatów dla rodzin na tematy naukowo-popularne: biologia, anatomia, chemia).

Maryna Reszetniak – Projekt sportowy „30 dni w rodzinie karate” (przeprowadzenie treningów i turnieju dla rodzin w plenerze).

Wizyta rozpoczęła się od spotkania w Urzędzie Miasta Krakowa z radnym panem Łukaszem Słoniowskim, który oprowadził grupę po zabytkowym budynku Magistratu, opowiedział o współpracy samorządu i sektora organizacji pozarządowych oraz o Debatcie Oxfordzkiej. Uczestnicy spotkali się także z Przewodniczącym Rady Miasta, panem Bogusławem Kośmidrem.

W ramach wizyty uczestnicy poznali niesamowitych ludzi, których łączy wyjątkowe miejsce „Ambasada Krakowian”. Jan Szpil opowiedział o inicjatywach podjętych przez Ambasadę Krakowian, Wanda Tribocka – o projekcie „Collaborate, Krakow!”, a Martyna Wilde o swojej inicjatywie „Joga w Parku”. Katarzyna Chodoń podzieliła się doświadczeniem w zakresie edukacji kulturowej dzieci, a Marcin Szymański z Fundacji Underground przybliżył tematykę infrastruktury rowerowej w Krakowie.

Wizytę podsumowało spotkanie z przedstawicielami Fundacji im. Mikołaja Reja, na którym omówiliśmy możliwości dalszej współpracy.

Gorąco dziękujęmy wszystkim, którzy poświęcili swój czas i podzielili się doświadczeniem z naszymi gośćmi z Ukrainy.