03 Cze

Wyniki konkursu MEN – Wspieranie inicjatyw edukacyjnych w szkolnym środowisku wielokulturowym

03 czerwca 2019 | Autor: |

Fundacja im. Mikołaja Reja będzie realizować projekt W polskiej szkole. Program nauczania języka polskiego jako obcego z uwzględnieniem języka edukacji szkolnej dla oddziałów przygotowawczych w szkole podstawowej.

Projekt będzie finansowany przez MEN w ramach konkursu otwartego konkursu ofert pn.:
Wspieranie inicjatyw edukacyjnych w szkolnym środowisku wielokulturowym, w którym Fundacja wzięła udział.

Celem konkursu jest wspieranie działań resortu wynikających z art. 13 ust. 7 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty poprzez dofinansowanie projektów na rzecz szkół, do których uczęszczają uczniowie cudzoziemcy, w tym podlegający ochronie międzynarodowej, oraz uczniowie należący do mniejszości narodowych i etnicznych, a także projektów na rzecz placówek oświatowo-wychowawczych działających w środowisku lokalnym. Dofinansowane zostaną projekty wspomagające podjęcie nauki w publicznych szkołach przez uczniów z doświadczeniem migracyjnym, w szczególności poprzez przygotowanie materiałów dydaktycznych dla nauczycieli pracujących w oddziałach przygotowawczych, organizację intensywnych kursów wakacyjnych języka polskiego dla uczniów podlegających ochronie międzynarodowej, projekty na rzecz przygotowania nauczycieli i środowiska szkolnego do pracy z uczniami z doświadczeniem migracyjnym, oraz projekty wspierające kultywowanie języka, tradycji i kultury mniejszości narodowych i etnicznych zamieszkałych w Polsce.

Wkrótce więcej szczegółów.

WYNIKI KONKURSU MEN