10 Wrz

Znamy zwycięzców Piątego Dyktanda dla Dorosłych i Drugiego Dyktanda dla Obcokrajowców!

10 września 2017 | Autor: |

W sobotę, podczas Święta Ulicy Tetmajera, Fundacja Wspierania Kultury i Języka Polskiego im. M. Reja przy współpracy z Przedszkolem Gwiazdeczka przeprowadziła trzy dyktanda: dla dzieci, dorosłych i dla obcokrajowców (bez podziału na kategorie wiekowe).

Łącznie we wszystkich dyktandach wzięło udział niemal 100 osób! Dzieci wypełniały luki w trudnych słowach (nie zawsze było oczywiste czy wpisać należy „u” czy „ó” – znajomość zasad pomaga, ale nie wtedy gdy mamy do czynienia z… wyjątkiem!). Dorośli zmierzyli się z pisownią takich wyrazów, jak:

• paździerzowy, siermiężny, półkotapczan, hebanowy, etażerka, mahoniowy, wyżymaczka, wrzeciono, warzecha, dzieża czy oldschoolowa bejsbolówka.

Obcokrajowcy musieli pamiętać, że „rz” i „ż” albo „h” i „ch” mówimy i słyszymy tak samo, ale piszemy inaczej. Zgodnie z zasadą „im mniej (błędów) tym lepiej” wyłoniono zwycięzców, którym wręczono nagrody ufundowane przez Fundację im. Reja, Przedszkole Gwiazdeczka, Towarzystwo Przyjaciół Bronowic i cukiernię Wilk.

Dziękujemy za przygotowanie dyktanda Pani Teresie Gałek, polonistce z Liceum Ogólnokształcącego w Centrum Edukacyjnym „Radosna Nowina 2000” w Piekarach.

Wszystkim biorącym udział w dyktandach gratulujemy. Następne dyktando już za rok.